Dobřichovice : TJ Jíloviště

zápas 15.10. 

Dobřichovice : TJ Jíloviště

Náš druhý ,,ostrý´´ zápas, první zápas v nové sezóně, první zápas v tělocvičně, první zápas s futsalovým míčem. Pro některé to byl dokonce první zápas vůbec.

 

Zápas hodnotit budu jen malinko, spíš tento článek bude sloužit k takové osvětě o zápasech naší kategorie.

 

Na začátek je absolutně nejdůležitější pochopit, že nám nejde v žádném případě o výsledek!! Včera jsme dali 2 góly to je úspěch, ještě větší úspěch je to, že jsme měli dalších 5-8 šancí. Kluci ještě nedokáží pochopit, co je roh, aut nebo nějaké vyjíždění z autu. To po nich ani nemůžeme chtít a vůbec nám na tom nesejde. Mnohem důležitější je, když Dominik Čejka vezme míč a je schopný ho vést u nohy, tak aby mu neutíkal a prokličkovat tak hřiště až k brance soupeře. To se ukazuje, že se kluci skutečně zlepšují. Není to jen Dominik, ukázal to Štěpán nebo třeba Honzík D. 

Může se zdát, že si neumíme přihrát a je to hrozný jak to, že si kluci nepřihrají. Ano souhlasím v tom, že si nepřihrají. Hned vysvětlím, nepřihrají jednoduše proto, že v tomhle věku to prostě není důležité. Není důležitá přihrávka, ale vedení míče a ovládání míče. Osobně zápasy 4na4 moc vyhledávat nechci. V takovém zápase často vznikají chumle (vysvětlím později) Kluci jsou individuality, jejich první myšlenka byla kam nakopnout míč, to už nedělají, učíme je totiž, že s míčem musí nejdřív utíkat co nejrychleji k soupeřově brance. Pomalinku se učíme kličky, zasekávačky, různé přešlapovačky, tito věci jsou nejdůležitější. Až budeme umět bezpečně přejít soupeře kličkou, tak pak můžeme kluky učit přihrávku. Nehledě na fakt, že sami brzy poznají, než se honit přes celé hřiště sám s míčem je jednodušší si přihrát. 

Další úkol a v podstatě ten nejdůležitější pro následující období je odnaučit kluky dělat ,,chumle´´. Co to je chumel? Když na jednom metru je asi 5 hráčů (v posledním zápase to bylo většinou 4zelený a 1žlutý). Ano tohle je těžké, přetěžké, ale ne nemožné. Kluci vědí, že to nemají dělat, když se jich na to zeptám, tak mi to řeknou, ale ta hraje tak v táhne, že to nevydrží a odběhnout z volného místa do chumle. Nemůžeme jim to zazlívat, ten balon prostě chtějí pro sebe a dát ten vytoužený gól. 

 

Dál vás trápit nebudu. :-) 

 

 

Pochvalu za zápas zaslouží úplně všichni. V příštím zápase to bude zase o kousíček lepší.

Jde nám o to aby v každém zápase si kluci něco odnesli. Věřím, že ze zápasu zase měli zážitek a budou se méně a méně a méně stresovat tím, že na sobě mají dresy a uvolní se, jak když se mydlí při tréninku mezi sebou .:-)

 

Zas někdy příště u fotbalu

trenér Kóča